top of page

Unlimited & Sensitive Leadership

RITA LENAERTS

Van klacht naar kracht.

HOOGSENSITIVITEIT

 

15% van de bevolking is hoogsensitief maar velen onder ons zijn zich er niet van bewust. Toch kan dit een grote impact hebben op jouw leven.

  • Ik voel mij niet begrepen en heb het gevoel dat ik er niet bij hoor. Daardoor voel ik mij alleen.

  • Ik merk dingen op die anderen niet zien of horen.

  • Ik heb regelmatig last van fel licht, lawaai of sterke geuren ...

  • Ik geraak makkelijk geïrriteerd en weet niet waarom.

  • Kunst, muziek of andere zaken kunnen mij sterk ontroeren.

  •  ...

 

Hoogsensitiviteit (HSP) is een geschenk. Hoogsensitiviteit is geen nieuwe psychologische ontdekking, maar het wordt al heel lang verkeerd begrepen. Voor HSP's die zichzelf als 'anders' zien en die door hun gevoeligheid geconfronteerd worden met beperkingen en frustraties, geeft het herkennen en erkennen van de verschillende factoren van hoogsensitiviteit een uiterst bevrijdend gevoel. Ik heb persoonlijke ervaringen als zeer sensitief persoon. Ik bracht een groot deel van mijn leven door met het gevoel dat er iets 'mis' was met mij, dat ik 'anders' was dan de anderen, al vanaf jonge leeftijd. Door inzicht te krijgen in hoogsensitiviteit en hiermee te leren omgaan, kon ik accepteren en omarmen wat mij anders maakt.

Een van de geschenken van hoogsensitiviteit is een hoog niveau van bewustzijn. Mensen die zich niet identificeren als HSP kunnen bepaalde aspecten uit hun omgeving afsluiten. HSP's worden niet met zo'n 'uitschakelaar' geboren. Dit maakt dat HSP's inderdaad anders zijn en beschikken over de kwaliteit om dingen te  'weten' of te 'zien' die anderen helemaal niet weten en zien. Wie door een andere lens naar zijn hoogsensitiviteit kijkt, zal deze eigenschap sneller accepteren en waarderen.

Ik leer als coach HSP's om voor zichzelf te zorgen en hun hoogsensitiviteit te waarderen. Dit stelt hen in staat hun volledige potentieel te bereiken. HSP's kunnen hun leven verrijken wanneer ze weten hoe ze hun bijzondere kwaliteiten kunnen inzetten zowel op privé als op professioneel vlak. Bovendien kunnen hun  relaties hierdoor groeien en bloeien. Zo leren ze te genieten van diegenen van wie ze houden en die hen dierbaar zijn.

bottom of page